woensdag, 18 september 2019

Welkom bij het Tiels Mannenkoor

 

 

Overlijdensbericht Dick Ruiter (26-8-1949 – 29-5-2019)

 

Dick Ruiter

 

Toespraak van onze voorzitter tijdens de afscheidsdienst van Dick Ruiter

Tiel, 4 juni 2019

Beste Janny, beste familie, vrienden en bekenden van Dick,

Het Tiels Mannenkoor wil vanmiddag hier Dick herinneren en hem, al zingend, een laatste eer bewijzen.

Dick wist al lang dat hij ongeneeslijk ziek was. Ondanks de vele gesprekken hierover, zal niet alles gezegd zijn en bleven onderwerpen onbesproken. Dat is logisch en begrijpelijk. Namens het koor wil ik er hier een aantal van noemen. Om te benadrukken dat wij ze niet als vanzelfsprekend ervoeren. Integendeel, ze waren en zijn heel bijzonder, waardevol en dierbaar voor ons.

Zingen is onze hobby, onze passie. Zoals zingen ook voor Dick een geliefde vrijetijdsbesteding was. Dat blijkt wel uit zijn lidmaatschap bij maar liefst 2 koren. Wij prijzen ons erg gelukkig dat Dick destijds niet alleen voor de Woelwaters, maar ook voor het Tiels Mannenkoor heeft gekozen.

Dick werd op 1 maart 2011 lid van ons koor. Als bariton. Direct vanaf het begin voelde het vertrouwd en leek het of hij al lang bij ons hoorde.

Dat Dick ook wel heel veel van zingen hield bleek ook uit het feit dat hij pas de laatste 3 weken verstek liet gaan. Bijna tot het eind toe is Dick blijven zingen. En dat deed hij met veel toewijding en erg veel plezier. Collega-baritons in zijn buurt waren daar getuige van. Als een van zijn geliefde liedjes gezongen werd, was Dick erdoor geraakt, soms zelfs tot ontroering toe.

Nu 3 1/2 jaar geleden, december 2015, besloot Dick om de repetities gedurende de maand december te laten schieten. Hij bracht de feestmaand graag te midden van zijn dierbaren door. Het was, zoals het zich liet aanzien, immers de laatste keer dat hij samen met hen Kerst en oud en nieuw zou kunnen vieren.

Gelukkig, niet lang daarna schoof Dick toch weer aan op zijn vertrouwde plek in het koor. De tumor hield zich vooralsnog  rustig en het was niet te voorzien hoe lang dat zo zou blijven. Wel zou hij, vertelde hij ons zo nu en dan even weg zijn om samen met zijn Janny nog reisjes te maken, mooie plekjes te bezoeken en bijzondere dingen te bewonderen.

Wat ons koor zo speciaal maakt is niet alleen het muzikale, het zingen. Minstens zo uniek is het feit dat wekelijks ruim 50 mannen samen zijn. Het zingen vormt de aanleiding, dat is waar. Maar niet minder belangrijk zijn de onderlinge contacten, de gesprekken, de humor en het delen van lief en leed. Ieder lid doet dat op zijn eigen wijze. En Dick deed dat op een wel heel bijzondere manier. Bijvoorbeeld via oogcontact, tijdens repetities, tussen het zingen door, met veel leden van ons koor. Terloops, non verbaal, via een glimlach, door een knipoog of een veelbetekenende blik. Hieruit bleek steeds weer welk een bijzonder contact Dick had met de meesten van ons.

 Het was ook steeds weer een geschenk om met Dick in gesprek te gaan. Uiteraard gingen veel van die gesprekken de laatste jaren vaak over zijn gezondheid, alhoewel, gelukkig voor Dick, niet allemaal en voortdurend. Voor wie daarin geïnteresseerd was antwoordde Dick vrij en zonder reserve hoe het met hem ging. Realistisch, open, nuchter, eerlijk, maar bovenal was het dapper, hoe Dick met zijn ziekte omging. Nooit voelde ik me bezwaard of ongemakkelijk als ik met hem sprak. En ik denk dat de meesten van ons dat zo ervaren hebben.

Toch moet het ongetwijfeld moeilijk voor Dick zijn geweest als hij ons binnen het koor hoorde praten over onze plannen voor de toekomst, zoals onze koorreizen en optredens in de 2e helft van dit jaar. Begrijpelijk, al kon hij dan soms nog droogjes opmerken: “Dáár zal ik me maar niet voor opgeven”.

Wat ik persoonlijk zo bewonderenswaardig aan Dick vond was dat hij het leven nam zoals het kwam. Het was zoals het was. In dat opzicht beschouwde hij het leven als een reis met inderdaad ook wat minder leuke zaken, maar boven al met heel veel moois. Natuurlijk, zijn ziekte was ingrijpend en hij maakte lastige, vervelende en pijnlijke dingen mee. Maar ik heb hem nooit daarover horen klagen of mopperen. Wel sprak Dick altijd dankbaar over wat hij voor moois, interessants en prachtigs had beleefd. Dick was zo een gids voor velen. Ik durf gerust te zeggen dat Dick ons vóórleefde hoe je met ziekte en een naderend einde kunt omgaan.

En wat heel bijzonder was: altijd, zeker ook gedurende zijn ziekte, behield Dick steeds weer oog voor het wel en wee van andere koorleden. Belangstellend en begaan vroeg hij altijd hoe het ging.

De quote op de rouwkaart van Dick, dat hij heeft genoten en een prachtig leven heeft gehad, is veel betekenend. Zoiets kómt niet alleen op je pad, soms dwing je het ook af door de manier waarop je in het leven staat.

Dick, wij zijn je heel erg dankbaar en voelen ons vereerd dat wij vandaag een laatste eer kunnen bewijzen, aan jou, aan hoe je was en wat je voor ons betekende. We doen dat door liedjes te zingen die je zelf uitkoos en mooi vond.

Janny en familie, wij wensen jullie veel sterkte en kracht en graag zingen wij ter afsluiting nog 2 liedjes. Wij doen dit met Dick in onze gedachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fantastisch concert Jouw Naam

 

Dit schrijft onze dirigent Mariette Effing er over ( www.koorenzo.nl):

Berichten

Posted on 19 mei 2019

Jouw Naam (2)

Soms heb je van die concerten waarbij alles goed op z’n plaats valt. Vanmiddag had ik zo’n concert. Het Tiels Mannenkoor gaf samen met pianist Paco van der Lindenen de folkband Taaftere een concert in de kleine zaal van de Agnietenhof in Tiel. Wat een fantastische muzikanten om mee samen te werken en wat hebben de mannen goed gezongen! Speciaal voor deze samenwerking hadden we Jetse Bremer gevraagd een arrangement voor mannenkoor te maken van het lied Jouw Naam van Mario van der Linden. Een heel mooi stukje vakmanschap! Dit arrangement werd dus vanmiddag door het Tiels Mannenkoor, Taaftere en pianist Paco van der Linden voor het eerst ten gehore worden gebracht.  Het was prachtig!Aanstaande donderdag gaan we een studio-opname maken van Jouw Naam en in juni maken we video-opnames van het koor in de omgeving van Tiel om er een mooi geheel van te maken. Een erg leuk project!

 

 

Jouw naam TM Zondag 19 mei 2019 geel

 

 

 

Mannendag Tiels Mannenkoor daverend succes

rd 001 mannenkoor

Onder leiding van onze "vakvrouw" (quote deelnemers) Mariette Effing en 75 mannen, waarvan 25!! gastzangers, had het TM zaterdag 23 februari zijn jaarlijks Mannendag.

Een middag om lekker te zingen met je schoonvader, biuurman, oudcollega, vriend, vader, opa, zwager, enz. Aan het eind van middag optreden voor je partner, vrienden, zus/broer, kleinkinderen.schoonzus, familie......

Klik pdfhier voor het artikel in De Gelderlander

 

Een van de reacties van een van onze gasten

Martin,

Geweldige middag gehad! Prima koor en mooie zang; maar ook heel ontspannen en leuke gezellige mannen.

Moeiteloos aanspraak en tijd te kort in de pauze.

En die dirigente moeten jullie onder een stolp koesteren! Vakvrouw, volkomen ontspannen en met humor zo'n middag leiden. Echt goed!

Wij kijken er met veel plezier op terug!

Groet Frans 

(uit Apeldoorn)

 

 

 

jc23

 

Onze locatie voor repetities                                  

Stefanusschool, Kinkelenburglaan 4, 4003 TL, TIEL

Parkeren bij de Drumptse Kerk: De Balije 1, 4003GA, Tiel

 

Kom eens kennismaken!

Zin in zingen in een geweldige sfeer: kom eens langs. Even van te voren een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat wij je kunnen ontvangen

 

En dit vindt een van onze nieuwe leden er van!

"Sinds een half jaar ben ik bij het Tiels Mannenkoor. Een vriend van mij zat er al bij en was steeds zó enthousiast, dat ik een keer meeging.

Het klikte meteen door de gemoedelijke sfeer en de betrokken manier waarop ik begeleid werd. De mannen maken heel makkelijk contact en ik voelde mij al snel thuis. Er wordt serieus geoefend om iets goeds neer te zetten, waar iedereen trots op kan zijn, ook dat vind ik belangrijk.

De muziekkeuze is heel gevarieerd en iets nieuws of uitdagends wordt niet geschuwd.

Er is veel begrip voor de werkende leden, dat deze minder tijd hebben dan de leden met pensioen en zo worden de taken dan ook verdeeld.

Het koor voelt voor mij als een warme deken, met een binding van muziek en betrokkenheid, maar met ruimte voor de eigen beleving of inbreng ".

 

Wie zijn wij?

Het Tiels Mannenkoor is een koor met een sterke verenigingscultuur. Het koor is opgericht in 1992 en telt ruim 50 mannen. Plezier in het samen zingen staat voorop, waarbij de mannen hechten aan een goede kwaliteit van de zang. Daarnaast zijn de kameraadschappelijke sfeer en de sociale band binnen het koor zeer sterke punten. A capella 4-stemmig repertoire is de specialiteit van het koor. Daarnaast zingen we met begeleiding van piano of orgel. Het koor heeft een breed repertoire dat gaat van klassiek tot licht, van klassieke tot hedendaagse componisten. Onze dirigent is de landelijk bekende dirigent, Mariette Effing. Zij is een vakvrouw die polijst aan de klank van de 4 stemgroepen. Daarbij wordt ook de scholing van de stem nadrukkelijk opgepakt tijdens de repetities en speciale bijeenkomsten. Nieuwe leden verbazen zich over de kwaliteiten van het koor. Menigeen slaakt na aanmelding de kreet: “dat had ik járen eerder moeten doen”. Nieuwe leden krijgen een gratis koorscholing aangeboden. Uit de praktijk blijkt dat geoefende zangers zeker aan hun trekken komen en aspirant zangers snel worden opgeleid. Het koor repeteert in Tiel op donderdagavond van 20.00 tot 22.00 in de Stefanusschool aan de Kinkelenburglaan 4 te Tiel. U bent welkom om eens te komen luisteren of zingen (zie tielsmannenkoor.nl).

 

Who are we?

 The Tiel Male Choir is a secular group with a strong social culture. Founded in 1992 and consisting of approximately 50 singers, the members come mainly from the South Veluwe and the Rivers Region in central Holland. The choir has a regional character and the men value singing good songs together with enthusiasm and enjoyment. In the region the choir is well known for its repertoire and quality and this is the main reason why they are invited by other good choirs and orchestras to perform together in concerts. Their speciality is a TTBB capella repertoire. Their conductor Mariette Effing (http://www.koorenzo.nl/), as a true craftswoman and she polishes the sound of the men with endless patience. Janine Waardenburg is their tutor for singing technique, and she works every week with a part of the choir. Both are graduate master choral conductors. The repertoire chosen by the music committee is broad: from classical to light/modern and in many languages with tonight’s performance following that pattern. Weekly rehearsals are from 20:00 to 22:00 with Mariette and after the rehearsal, there is the opportunity to have a snack and a drink and possibly some additional musical "afterglow". This “afterglow” is as important to the men as the repertoire they sing.
New members are closely supervised. A voice test by the conductor gives guidance on the possibilities. Also, a free choral training of six classes are offered, which support members who are also active. Through the use of a personal coach new members become at home in our choir. Practice shows that experienced singers certainly get their money. But inexperienced singers quickly find their way.


 

    Ledenportaal