vrijdag, januari 28, 2022

De dirigent

Onze dirigent Mariette Effing

 

Mariette Effing is dirigent van het Stadsjongenskoor Oldenzaal, Tiels Mannenkoor, Muziektheater Servus Klassiek Almelo en gastdirigent van het projectkoor Canticum Novum in Nijverdal.  Ze is artistiek leider van de organisatie Boys, keep on singing!, waarmee ze zich inzet om meer jongens en jongemannen aan het zingen te krijgen én  te houden.  In dat kader gaf ze in de zomer van 2017 een lezing tijdens het World Symposium on Choral Music in Barcelona.

Sinds 2009 maakt zij ook deel uit van de redactie van het tijdschrift ZINGmagazine in de functie van redactiesecretaris.Mariette Effing

Mariette Effing studeerde hoofdvak blokfluit, schoolmuziek en koordirectie aan het Twents Conservatorium te Enschede. Na de afronding van haar studie schoolmuziek studeerde ze in 1990 als koordirigent af bij Kees Stolwijk. Daarna nam ze privélessen in o.a. orkestdirectie en heeft ze verschillende keren deelgenomen aan de Kurt Thomas Cursus. In het kader van een nieuwe studie volgde zij daarna ook lessen bij Jos Leussink in Zwolle waarna zij in juli 1998 zij het einddiploma koordirectie (Master) behaalde aan het ArtEZ conservatorium te Enschede.

Sindsdien dirigeerde ze diverse koren in de Euregio waaronder de Twente University Singers en het Mesumer Männerchor. Mariette Effing is veelzijdig en werkte bij verschillende kunstinstellingen als docent en koordirigent. Ze is regelmatig gastdirigent bij koorweekenden, jurylid bij koorfestivals, coacht amateurkoordirigenten en begeleidt jonge mensen in de voorbereiding op het muziekvakonderwijs. Ze geeft daarnaast regelmatig workshops en kortlopende cursussen in zowel het basis- als voortgezet onderwijs en is gastdocent koorvorming bij diverse koren. Sinds enkele jaren geeft ze ook Meet & Sing workshops aan gezelschappen die nog nooit met elkaar gezongen hebben maar het zingen willen gebruiken als onderdeel van een teambuilidingsdag of begin van een heidag.

Mariette Effing was tot april 2013 bestuurslid van het Nederlands Koorfestival. Als muziekjournalist schreef ze ook voor Vocaal Magazine en Mens en melodie. Om haar vakkennis op peil te houden bezoekt zij regelmatig symposia, studiedagen en festivals zoals Europa Cantat en het World Symposium on Choral Music. Momenteel is ze bestuurslid van het Festival Hoorn- Oude Muziek nu.

www.koorenzo.nl

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en mariette.effing@koorenzo

Ledenportaal